Security software oplossingen

Gartner: 86,4 miljard dollar naar ict-beveiliging

De wereldwijde bestedingen aan ict-beveiligingsproducten en -diensten komen dit jaar uit op 86,4 miljard dollar. Dat is een toename van 7 procent ten opzichte van 2016, volgens een nieuwe prognose van Gartner. Het adviesbureau voorspelt dat in 2018 er zo’n 93 miljard wordt uitgegeven aan ict-beveiliging.

Uit de ‘Forecast Analysis: Information Security, Worldwide, 1Q17 Update’ van Gartner blijkt dat geld spenderen aan it-beveiligingsdiensten momenteel de grootste vlucht neemt. Daarbij gaat het vooral om advisering, uitbesteding en implementatieservices.

Verder wordt er volgens het adviesbureau steeds meer geld uitgegeven aan het testen van de beveiliging van it-infrastructuren, als gevolg van de continue stroom aan data-inbraken en -lekken, en aan applicatiebeveiligingstesten in DevOps-trajecten.

Minder hard

Wel lopen de bestedingen aan hardware-ondersteuningsdiensten minder hard; de oorzaken daarvan zoekt Gartner in de adoptie van virtuele machines, de opkomst van de publieke cloud en de groei van software-as-a-service (SaaS)-versies van beveiligingspakketten. Dit zorgt uiteindelijk voor een afnemende vraag naar hardwaresupport, aldus Gartner.

Het adviesbureau stelt vast dat er een groeiend besef is onder directie en management van bedrijven en overheidsinstanties over de schade die beveiligingsincidenten kunnen veroorzaken. Ook moeten zij actie ondernemen op nieuwe regelgeving, zoals de Europese privacywetgeving General Data Protection Regulation (GDPR) waaraan organisaties medio 2018 moeten voldoen. ‘Dit groeiend bewustzijn leidt tot een continue uitgavenstroom aan beveiligingsproducten en -diensten’, stelt Sid Deshpande, hoofdanalist bij Gartner.

Bron: Computable – 17 augustus 2017 15:04 | Rik Sanders